Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Utjecaj citratnog antikoagulansa na morfologiju eritrocita i koncentraciju glukoze u plazmi

Lunt H, Heenan HF, Edwards P, Florkowski CM. Impact of citrated blood collection tubes on red cell morphology: implications for the measurement of plasma glucose. Clin Chem Lab Med 2018;56(4):97-98. (pismo uredniku)


Citratni antikoagulans ima stabilizirajući učinak na koncentraciju glukoze u plazmi. Snižavanjem pH uzorka krvi ispod 7 dolazi do inhibicije aktivnosti nekoliko enzima Emden-Meyerhofovog puta. Općenito vrijedi da su vrijednosti koncentracije glukoze u plazmi u spremnicima s citratom veće u odnosu na vrijednosti u spremnicima s fluoridom. U ranije objavljenom radu naglašen je klinički značaj čak i malih razlika u izmjerenim koncentracijama glukoze u plazmi, uzrokovanih upotrebom spremnika s citratnim antikoagulansom od različitih proizvođača. Mehanizam koji dovodi do spomenutih razlika nije poznat.
Terumo VenosafeTM spremnicima postiže se pH uzorka krvi između 5,3 i 5,9. Brojni radovi ističu da zakiseljavanje uzorka pune krvi do navedenog pH raspona dovodi do promjena u morfologiji eritrocita. Ispitan je utjecaj Terumo VenosafeTM spremnika na morfologiju eritrocita prikupljanjem uzoraka krvi u 1) spremnike s EDTA i 2) Terumo VenosafeTM spremnike odmah nakon venepunkcije i 24 sata kasnije. U uzorcima krvi u Terumo VenosafeTM spremnicima uočene su promjene u veličini i morfologiji eritrocita. Pretpostavlja se da je promjena stanične morfologije uzrokovana sniženjem pH posljedica pomaka tekućine iz plazme u stanice što se očituje porastom vrijednosti MCV-a (engl. mean corpuscular volume) i hematokrita. Pomak tekućine utječe na relativnu koncentraciju unutarstaničnih i izvanstaničnih analita, primjerice, ulaskom izvanstanične tekućine u stanice dolazi do prividnog porasta koncentracije glukoze u plazmi. Sniženje pH uzorka krvi dovodi i do povećanja vrijednosti MPV-a (engl. mean platelet volume).
Zaključno, učinak sniženja pH u spremnicima različitih proizvođača može rezultirati razlikama u pomaku intra- i ekstracelularne tekućine, stoga i različitim vrijednostima koncentracija glukoze u plazmi.

Pripremila: Marija Brčić, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.