Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Učestalost pojave eritrocita oblika ribe u različitim hematološkim poremećajima

The frequency of occurrence of fish-shaped red blood cells in different haematologic disorders. Robier C, Körber C, Quehenberger F, Neubauer M, Wölfler A. Clin Chem Lab Med 2018;56(2):323-326. (originalni članak)


Crvene krvne stanice (engl. red blood cells, RBP) koje nalikuju obrisu ribe, rijetko se mogu uočiti u razmazima periferne krvi. Takve stanice slične su dakrocitima (eritrocitima oblika suze) u kojih je jedan kraj stanice ovalan, a drugi zašiljen. Za razliku od poikilocita oblika suze, u eritrocitima oblika ribe zašiljeni kraj se račva na dva dijela te nalikuje na riblji rep. Ispitivana je učestalost eritrocita oblika ribe u različitim hematološkim poremećajima kako bi se otkrila potencijalna povezanost sa specifičnim poremećajima. Eritrociti oblika ribe bilježeni su kao broj stanica na 20 vidnih polja pri mikroskopskom povećanju od 1000 puta. Razmazi koji su sadržavali ≥ 1 eritrocita oblika ribe/20 vidnih polja označeni su kao pozitivni.
U razmazima zdrave kontrolne skupine nisu uočeni eritrociti oblika ribe, stoga bi pojavnost takvih poikilocita mogla upućivati na patološko stanje. Eritrociti oblika ribe u značajnoj mjeri su uočeni u razmazima bolesnika s nasljednom eliptocitozom, sideropeničnom anemijom, deficijencijom vitamina B12 i folata, anemijom uslijed jetrene bolesti i primarnom mijelofibrozom. Najveći broj eritrocita oblika ribe zabilježen je u bolesnika s nasljednom eliptocitozom i deficijencijom vitamina B12 i folata. U bolesnika s mijelodisplastičnim sindromom, β-talasemijom minor, akutnom mijeloičnom leukemijom i kroničnom mijelomonocitnom leukemijom samo se povremeno može uočiti ovakav oblik eritrocita. Uočena je i statistički značajna negativna korelacija hemoglobina, kao pokazatelja težine anemije, i pojavnosti eritrocita oblika ribe (p<0,014), stoga bi prisutnost eritrocita oblika ribe mogla ukazivati na teži stadij anemije.

Pripremila: Jelena Buben, 5. godina studija medicinske biokemije, Farmaceutsko-biokemijski Fakultet

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.