Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Utjecaj predanalitičkih i analitičkih značajki na klinički značaj srednjeg volumena trombocita (MPV)

Buttarello M, Mezzapelle G, Plebani M. Effect of preanalytical and analytical variables on the clinical utility of mean platelet volume. Clin Chem Lab Med 2018;56(5):718-725. (originalni članak)


Cilj istraživanja bio je analizirati učinak predanalitičkih (vrijeme, temperatura, antikoagulans) i analitičkih (nepreciznost, korelacija između volumena i koncentracije trombocita) značajki na srednji volumen trombocita (MPV). Daljnji cilj bio je izračunati referentne intervale za MPV i druge parametre vezane uz veličinu trombocita (PDW, P-LCR) u odrasloj populaciji. Analize su napravljene u duplikatu u 170 zdravih odraslih osoba oba spola (prema CLSI smjernicama C28-A3): i) unutar 30 minuta od uzorkovanja; ii) nakon 4 sata (uzorci su čuvani na sobnoj temperaturi).
Brojanje trombocita i određivanje trombocitnih indeksa određeni su na analizatoru Sysmex XE-5000 koristeći impedancijski kanal s hidrodinamičkim fokusiranjem. Preporučeni antikoagulans za kompletnu krvnu sliku je K2-EDTA. Zbog transformacija trombocita u kontaktu s EDTA, s vremenom MPV raste ukoliko su mjerenja izvedena impedancijom. MPV ovisi i o tipu analizatora jer ne postoji trenutno dostupna vanjska procjena kontrole, a bez univerzalnih referentnih materijala kalibracija je sljediva samo do kalibratora individualnog proizvođača.
Za procjenu stabilnosti tijekom vremena, određene su vrijednosti trombocitnih parametara 20 ispitanika, a ponovljene analize su napravljene u periodu od 24 sata na sobnoj temperaturi i 4˚C koristeći K2-EDTA ili Na-citrat kao antikoagulanse. Za procjenu nepreciznosti, tri uzorka s različitim vrijednostima MPV-a su analizirani 9 puta u različitim serijama s razmakom 15 minuta. Nepreciznost iz dana u dan procijenjena je upotrebom stabilnih komercijalnih kontrola analizirajući u 18 serija, 6 dana.
Rezultati: Nađena je nelinearna korelacija između MPV-a i broja trombocita. Gornje vrijednosti referentnog intervala za trombocite i trombokrit su veće kod žena, dok su vrijednosti MPV-a i P-LCR više kod muškaraca. Stabilnost MPV-a (i P-LCR) usko ovisi o korištenom antikoagulansu, vremenu proteklom od uzorkovanja do analize i temperaturi skladištenja uzoraka. MPV u Na-citratu niži je nego u K2-EDTA. Za K2-EDTA najbolji uvjeti za skladištenje su sobna temperatura. Skladištenje na 4 ˚C osigurava stabilnost između 1 i 4 sata. CV za nepreciznosti s različitim vrijednostima MPV-a iznosi 0,8%, dok je CV za nepreciznost iz dana u dan 0,6%.
Interpretacija rezultata mora biti podređena referentnom rasponu i postavljenim graničnim vrijednostima hematoloških analizatora. Korištenje različitih analizatora vodi do varijacija u rezultatima što sprječava pouzdanu usporedbu rezultata. Specifičnost MPV-a generalno je vrlo mala, a povećani MPV nalazi se u gotovo svim klinički stanjima.

Pripremila: Marina Boćan, Poliklinika Salzer

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.