Izdvajamo za Vas iz stučne literature
Izdvajamo za Vas iz časopisa Biochemia Medica

Transport uzoraka krvi pneumatskim transportnim sustavom: Sistematski pregled literature

Nybo M, Lund ME, Titlestad K, Maegaard CU. Blood Sample Transportation by Pneumatic Transportation Systems: A Systematic Literature Review. Clin Chem 2018;64(5):782-790. (pregledni članak)


Pneumatski transportni sustav se sve više koristi za transport uzoraka krvi s ciljem bržeg i ekonomičnijeg transporta do centralnog laboratorija. Sve faze rukovanja uzorcima mogu teoretski utjecati na kvalitetu uzorka i time na rezultate ispitivanja. Najviše su ispitivani predanalitički utjecaji ovakvog transporta uzoraka na rezultate laboratorijskih pretraga, npr. koagulacije, acido-bazične ravnoteže i kliničke kemije. Postoji velik broj transportnih sustava i različiti pristupi istraživanja ove teme.
Autori su proveli sustavni pregled literature na ukupno 39 radova o utjecaju pneumatskog transporta krvi na rezultate laboratorijskih pretraga prema PRISMA kriterijima za sistematski pregled literature i meta-analizu. Većina je radova uključila zdrave dobrovoljce i ambulantne bolesnike, a manji broj (12 radova) pacijente iz jedinice intenzivne skrbi. Najviše istražena područja bila su iz hematologije, kliničke kemije i acido-bazične ravnoteže dok su najmanje zastupljena bila područja iz koagulacije, tromboelastometrije i funkcije trombocita.
Indeks hemolize se povećao kod većine pneumatskih transportnih sustava, ali rijetko s klinički značajnom razlikom. U hematologiji nisu uočene razlike. Klinički značajna razlika uočena je dok je kod acido-bazične ravnoteže u vrijednostima pO2 i testovima ispitivanja funkcije trombocita.
Sva proučena istraživanja su predložila da bi svaki laboratorij prilikom uvođenja pneumatskog transportnog sustava uzoraka krvi lokalno trebao ispitati utjecaj transporta na pretrage. Centrifugalna ili posmična sila koja nastaje prilikom transporta epruveta uvijek je ovisna o lokalnim uvjetima transporta (npr. duljinu puta) čije je učinke teoretski nemoguće predvidjeti. Također je potrebno i konstantno mjeriti silu tijekom transporta pomoću profila ubrzanja, što je kombinacija maksimalne izmjerene g-sile, vektorske sume snage ubrzanja i udaljenosti. Uočeno je da vrijednost 15g ne povećava hemolizu i može se smatrati pokazateljem kvalitete.

Pripremio: Alen Vrtarić, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Pošaljite nam e-mail...

Kontakt

  • +385 (0) 1 48 28 133
  • Boškovićeva 18
    Zagreb
    Hrvatska
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.